
 

 

   

26 October 2021 

                                                                             
James Noble-Rogers  

 

by email to: 

 

J.Noble-Rogers@ucet.ac.uk  

 Dear Mr Noble-Rogers,  

 

Your request for information – Internal Review 

 

I am responding to your email of 28 September 2021, in which you asked Ofsted to 

conduct an internal review of the response it had made to your Freedom of 

Information (FOI) Act request.  

 

I am responsible for responding to requests of this nature in Ofsted and I have 

examined the correspondence between you and Ofsted. In conducting this review, I 

have also taken account of any current external guidance, which may have relevance 

to the matters you raise. 

 

Your request 

 

On 3 August 2021, you wrote to Ofsted to request the following information: 

 

“details of the specific pieces of evidence collected by Ofsted during the 75 
research visits on training Teachers during COVID19 which can be equated 
with the following three conclusions of the resulting report published on 19 
May 2021:  
 
• Too few partnerships have a sufficiently ambitious ITE curriculum. For 
example, only a minority of partnerships could demonstrate that they had 
incorporated trainees’ statutory minimum curriculum entitlement into their 
plans, and very few had gone beyond it.  

• Too many partnerships are overly reliant on the experiences that trainees 
gain through placements to provide ITE curriculum content in subjects and 
phases. 

• While many partnerships have found innovative methods for enabling 
trainees to make up for lost time in the classroom due to COVID-19, these 
efforts are unlikely to be enough to provide trainees with full and rounded 
ITE.” 
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Ofsted’s response to your request 
 

Ofsted responded to your request on 1 September 2021. In this letter, Ofsted 

confirmed that it held evidence relating to these conclusions. 

 

Ofsted also explained that this information was being withheld from release to the 

public, because the information had been obtained under a duty of confidence. The 

letter explained why this would be the case by reference to exemptions at sections 

40(1) and 41 of the FOI Act.   

 

Your complaint 

 

On 28 September 2021, you wrote to Ofsted to ask for a review of the above 

decision. You asked for Ofsted’s decision to be reconsidered: 

 

“…as no details of individual ITE providers need to be released in order to 
supply the data requested, issues of confidentiality do not arise.”. 

 

The Freedom of Information Act and this internal review 

 

Having examined the documents relating to your request and the relevant aspects of 

the FOI Act, I am now able to comment on how your request was handled.  

 

Timeliness 

To comply with the FOI Act Ofsted must reply to requests within a statutory 20 

working day deadline. Ofsted’s response was sent within this permitted timescale.  

 

Information Held  
There is a further requirement to indicate whether the information requested is held 

by Ofsted. This is provided for at section 1(1)(a) of the FOI Act. Ofsted correctly 

indicated that it held evidence collected during these visits.     

 

Nature of the disputed information 

 

The information in dispute is the “specific pieces of evidence collected by Ofsted 

during the 75 research visits”, where this information was eventually translated into 

three selected findings in the report. To determine how to respond to your request, I 

have examined the documents assembled during this project.  

 

It is very difficult to make a precise read-across between the raw evidence gathered 

during the visits and the high-level findings as they are expressed in the report.    

From the information that Ofsted holds, it is not possible for me to identify 

retrospectively the raw evidence that informed each of those findings. In order to do 

this, I would need to additionally rely on the recollections of the research team and 

the report’s authors, who analysed this evidence. This is not an activity that the FOI 

Act requires Ofsted to undertake.  
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You have clearly stated that this request relates only to the (raw) evidence collected 

by inspectors. Therefore, the only way Ofsted could be seen to comply with the 

meaning of your request would be to provide you with all the raw evidence gathered 

in full, from the 75 providers. Then you would be able to discern for yourself the 

extent to which it supported the three findings.  

 

This review will therefore consider the use of exemptions in Ofsted’s earlier decision 

to withhold this raw evidence.      

 

Section 41 exemption: Information Provided in Confidence 

        

My first observation about Ofsted’s response is that, on its second page it refers to 

an exemption at section 40(1) of the FOI Act as the reason for withholding this 

information. Yet, in Annex A the response solely refers to a different exemption, 

section 41. It seems that the reference on the second page has been made in error 

and I am sorry for any confusion or misunderstanding this may have caused you.      

 

Section 41 of the Act states: 

 

“(1) Information is exempt information if— 
 
(a) it was obtained by the public authority from any other person 
(including another public authority), and 
 
(b) the disclosure of the information to the public (otherwise than 
under this Act) by the public authority holding it would constitute a 
breach of confidence actionable by that or any other person. 

 
(2) The duty to confirm or deny does not arise if, or to the extent that, the 
confirmation or denial that would have to be given to comply with section 
1(1)(a) would (apart from this Act) constitute an actionable breach of 
confidence.” 

 

This exemption (section 41 of the FOI Act) applies to information which has been 

provided in confidence to a public authority. For Ofsted to use this exemption, the 

Act requires that: 

 

▪ the information must be obtained by the public authority from another person 

(outside of Ofsted) and; 

▪ disclosure of the information to the public would constitute a breach of 

confidence, actionable by that person1. 

 

 
1 http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/36/section/41  

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/36/section/41
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Ofsted’s response stated that “Partnerships gave their consent to take part in this 

research on the understanding that any information they provided would be in 
confidence and not shared with other third parties”. 
 

I have consulted the letters that were sent to the 75 participants who volunteered to 
take part. These each state that:  
 

▪ inspectors may collect information about staff and trainees at the partnership 
by looking at documents, holding discussions with different stakeholders, 
responses to any trainee survey and responses to any staff survey where 

appropriate. 

▪ inspectors would not make any judgements or provide a written report of any 

individual visit. 

▪ The findings will be included into the ITE research and a national report would 
be published. 

▪ Ofsted will not publish any information that identifies an individual or 
individual partnership in the final publication. 

▪ The information will be securely stored and steps will be taken to prevent 

respondents from being identified. 

 
In light of the requirements of this exemption, the disputed information has been 

collected by Ofsted from external sources. The participants have undoubtedly 

volunteered to take part under the terms of Ofsted’s letter to them. This letter gives 

an express commitment to only refer to their contributions anonymously, in a 

national report.        

 

Contrary to your most recent email, the information requested contains a large 

amount of detail about individual ITE providers. If it is published, removing their 

names would not prevent the provider themselves, staff or trainees easily 

recognising where the information has come from.   

 

The conditions for an actionable breach of confidence to be established would 

require that the information has a ‘quality’ of confidence (ie it is confidential in 

nature and not widely known) and that it has been imparted in circumstances that 

suggest there is a ‘obligation’ of confidence upon the receiver, or an expectation 

given to the provider of that information that it would be treated as confidential. 

 

I think these conditions are clearly met. Ofsted would not be able to alter this 

evidence, so as to render the source unidentifiable, and it is obvious that the stated 

terms of participation would be breached, should Ofsted disclose to the public the 

information that it has collected from participants.  

 

It is my view therefore that the exemption at section 41 of the FOI Act was properly 

applied to the information collected during these 75 visits. 



 

 

 5 

 

The Information Commissioner 

 

I hope that this letter explains why Ofsted reached its decision. If you are dissatisfied 

with the conduct of this internal review you have a right to approach the Information 

Commissioner for a decision as to whether we have dealt with your request for 

information in accordance with the requirements of the Freedom of Information Act. 

The Information Commissioner can be contacted at: 

 

https://ico.org.uk/make-a-complaint/official-information-concerns-report/official-
information-concern/   
 

Yours sincerely, 

 
Richard McGowan 
Head of Information Rights & Correspondence 

https://ico.org.uk/make-a-complaint/official-information-concerns-report/official-information-concern/
https://ico.org.uk/make-a-complaint/official-information-concerns-report/official-information-concern/

